Noord-Korea: Kim Jong-un erkent dat zijn economisch beleid gefaald heeft!

In een berichtje van The Post Online (TPO) van 6 januari 2021 wordt gesproken over het slechte economische beleid van Noord-Korea.

Nu is Noord-Korea de moeder van alle gesloten samenlevingen in de wereld en zo’n bericht mag dus geen verwondering opwekken, want in gesloten samenlevingen zal de economie altijd moeizaam floreren.

Daar is meer dan genoeg data over, maar ook een logische verklaring omdat vooruitgang in een vrije open samenleving altijd veroorzaakt wordt, niet door de overheid, maar omdat ondernemers, die het geld voor ons moeten verdienen de ruimte hebben hun verstand te gebruiken bij het optimaliseren van hun productie, geld hebben voor marketing en innovaties als vanzelfsprekend vinden.

Maar dat niet alleen goed draaien economieën maken landen welvarend zodat ze geld kunnen besteden aan zorgvuldig milieu beheer bijvoorbeeld. Als onze overheid dus vind dat we wat moeten doen aan de CO2 uitstoot dan is het streven naar een open samenleving waar we door het aanspreken van de ratio van individuele burgers de beste optie. Dan kunnen we dat ook betalen.

Het heeft wel als consequentie dat we dan ook moeten toestaan dat we kritisch naar de cijfers en feiten over CO2 en de opwarming gaan kijken en dat niet als een religieus dogma voortdurend uitdragen.

Opmerkelijk aan het bericht over Noord-Korea is wel dat Kim Jong-un openlijk kritiek levert, immers in een gesloten samenleving is de partij en haar leiders onfeilbaar, maar waarschijnlijk is het een strategie om angst onder de bevolking en ambtenaren te zaaien, immers zoals het artikel van TPO opmerkt: “Het is onduidelijk wie hiervoor de verantwoordelijkheid gaat dragen en wordt geëxecuteerd.¨