Enige woorden over het Nazisme

Ik gebruik regelmatig verwijzingen naar het nazidom van de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) want alles in dat gedachte goed en hun heilstaat doet mij gruwelen als ultieme verwoording van bekrompenheid geweld en het kwaad. Het voorbeeld van een politieke filosofie die de ratio voor het vinden van oplossingen heeft afgeschaft.

Ook wil ik de huidige vijanden van de open samenleving niet daarmee vergelijken of vind ik dat hun ideeen overeenkomen met die van de nazi’ s. Het kwaad van het nazidom zit niet exclusief in het nationalisme of het fascisme, maar in het streven naar een heilstaat en dus het streven naar een gesloten samenleving.

Maar ik ken hun geschiedenis het beste en de Nazi’ s als voorbeeld aanroepen is alleen omdat hun Methode en de toegepast onderdrukkingsmiddelen om een open samenleving te veranderen in een gesloten samenleving, het onderwerp van mijn discussiestuk, bekend is en voor alle contra-revolutionaire stromingen min-of-meer wordt toegepast.

En dat het vaak een proces is van een sluipende revolutie, waarbij de eerste stappen op weg naar het paradijs, onvermijdellijk de volgende stappen uitlokken, zodat steeds meer andere, vaak kritische opvatting, onderdrukt. Tot die ondergronds zijn en genadeloos worden vervolgd.

Alle methoden van al die stromingen zijn, sommige gruwelijker dan de andere, vergelijkbaar; ik noem een paar willikeurige: Plato, de latere romeinse keizers, de inquisitie, Lenin/Stalin, Japanse Keizerrijk, Mao, Pol-Pot, Idy Amin, Castro, Sadam Houssein, IS, Erdogan, D66.

Ik som hier zowel wereldlijke als religieuze stromingen op: van het paradijs tot de heilstaat aan de horizon. Alle religieuze stromingen met een paradijs streven onvermijdelijk tot een gesloten samenleving, of tenminste een gesloten groep waarbij de aanhangers in een gesloten verband met elkaar functioneren en leven. Soms zijn die groepen niet gebonden aan de natie-grenzen en vaak hebben ze een haat-liefde verhouding met de acceptatie van de authoriteit van de overheid. Een reden voor de elite om ze te onderdrukken.

Mijn essay gaat over dit proces van de contra-revolutie tegen de rede.